U bent hier
Bestuurslid in de kijker: Jelle Leunis
Dag Jelle, vertel ons eerst even van waar de mensen jou kunnen kennen.
Ik woon al nagenoeg heel mijn leven in de gemeente, aanvankelijk in Wichelen en sinds enkele jaren in Serskamp. Met het gezin gaan we vaak wandelen en fietsen, dus kan je mij hier af en toe tegen het lijf lopen. Sommigen kennen mij uit de jeugdbeweging waar ik veel plezier heb beleefd als lid en leider van Chiro Wichelen en waar ik nog steeds actief ben in de oud-leidingswerking. Daarnaast speel ik al heel lang voetbal, eerst bij de jeugd van SK Wichelen en nu toch al een tiental jaar bij KVV Schelde. De club schrijft hier aan een mooi verhaal en ik ben blij daarvan deel te kunnen uitmaken.
Hoe heb jij de politieke microbe meegekregen?
De politieke besluitvorming interesseert mij al heel lang. Sinds mijn studententijd heb ik de politiek actief gevolgd en dit vanuit verschillende invalshoeken. Tijdens mijn opleiding wijsbegeerte ging mijn interesse in eerste instantie naar de politieke filosofie. Later heb ik een doctoraat afgewerkt aan de vakgroep politieke wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Na deze theoretische studie wilde ik een en ander in de praktijk brengen en dit bij het Departement Buitenlandse Zaken van de Vlaamse Overheid, meer bepaald op de dienst Controle Strategische Goederen, die onder andere instaat voor de controle op wapenhandel. Sinds enkele maanden heb ik vanuit de administratie de overstap gemaakt naar de studiedienst van de N-VA, waar ik defensie, Europees en buitenlands beleid opvolg.
Jouw focus lijkt mij op het buitenlands beleid te liggen, vanwaar dan het lokale politieke engagement?
Het lokale beleid is per definitie het eerste niveau waar je als burger mee in contact komt en waar je ook de grootste impact op kan hebben. Zeker in deze bizarre tijden denk ik dat velen met nieuwe ogen zijn gaan kijken naar wat onze gemeente te bieden heeft, van groene wandelroutes, over lokale ondernemers tot fijne sociale initiatieven. Ook veel regionaal en zelfs buitenlands beleid start vanuit het lokale niveau. Omgekeerd is het ook het geval dat het beleid van de regionale of federale overheden een weerslag heeft op het lokale niveau. De wisselwerking tussen de twee is dus essentieel en interessant om op te volgen.
Welke thema’s volg je hier met bijzondere aandacht?
Als actieve sporter volg ik op de voet wat er gebeurt op sportief vlak. Het nieuw op te leveren sportpark is een stap vooruit en zal naar mijn mening bijdragen tot een vernieuwde interesse in sporten bij jong en oud. Tegelijk zien we dat veel sportverenigingen, voornamelijk degenen die indoor sport beoefenen, nog steeds aangewezen zijn op accommodatie buiten onze gemeente. Sport hoeft niet noodzakelijk in georganiseerd verband te gebeuren, denk daarbij maar aan de mooie wandel- en fietsroutes die onze gemeente doorkruisen. Ook hier dient meer aandacht te gaan naar het verhogen van verkeersveiligheid voor jong en oud. Daarnaast volg ik het onderwijsbeleid met bijzondere aandacht, dankzij mijn twee jonge dochters die hier school lopen. Tenslotte heb ik, ook vanuit professioneel oogpunt, aandacht voor lokaal ondernemerschap en land- en tuinbouw.
Op welke vlakken denk je dat onze gemeente nog vooruitgang kan boeken?
We moeten er niet flauw over doen: we leven in een van de meest aangename gemeenten in Vlaanderen. Qua verenigingsleven, natuur, bruisende dorpskernen, bereikbaarheid, zorginfrastructuur,… doorstaan we met glans de vergelijking met andere steden en gemeenten. Voor mij mag het echter nog ambitieuzer: nog verkeersveiliger, nog sportiever, nog ondernemender en nog duurzamer. De toetssteen bij elke beleidsbeslissing moet zijn of deze de welvaart van de burgers verhoogt. Los van de inhoudelijke thema’s ben ik ervan overtuigd dat inspraak en participatie van burgers leidt tot een beter en meer gedragen beleid. Het beleid moet tenslotte inclusief zijn: iedereen moet de kans hebben om op gelijkwaardige manier deel te hebben aan wat onze gemeente te bieden heeft. Een hele boterham dus, maar draag graag mijn steentje bij om dit mee waar te maken.