De bankautomaten verdwijnen in Wichelen. Hoe moet het verder?

Op 3 april 2023, over deze onderwerpen: Financiën, Lokale economie

Het is bij de brave burger hèt gespreksonderwerp van de laatste maanden, want het raakt ons vroeg of laat allemaal. Voor het afhalen van onze eigen centjes op onze eigen rekeningen kunnen we binnenkort niet meer terecht aan de automaten van de grootbanken.

 

Grote woorden

De vier grootbanken (ING, KBC, BNP en Belfius) besloten enkele jaren geleden om samen onder de naam ‘Batopin’ enkel nog ‘neutrale cashpunten’ uit te baten. Ze geven er een hoogdravende uitleg aan. Ze “houden er rekening mee waar mensen wonen, werken, cash gebruiken en hoe ze zich verplaatsen”, en “zoeken een beter evenwicht met de nieuwe vormen van winkelen, wonen, werken en mobiliteit.”

 

Klinkklare nonsens

Geloof het niet, beste mensen. Het enige wat voor de grootbanken telt is meer winst, meer winst en nog meer winst. De miljardenwinsten in hun kwartaalcijfers zijn niet voldoende en dus gaan ze op zoek naar kostenverlagingen op de kap van Jan en alleman. En wat hun beslissing nog schandaliger maakt is dat de geldafhalingen niet eens kosteloos zullen gebeuren. Binnenkort betaalt u voor elke afhaling van uw geld nog eens mee aan de bonussen van de CEO’s van het Bankenmanagement. Een aantal verenigingen ondernemen actie tegen dit initiatief. Zo zet OKRA zich actief in om de beslissing van de grootbanken ongedaan te maken.

 

Op ons grondgebied

Maar hoe moet het in afwachting van meer tegenwind nu verder in ons dorp, want de bankensector rolt zijn plan al een tijdje uit. Ze klopten ook bij ons gemeentebestuur aan, met de vraag waar ze het nieuwe ‘cashpunt’ het best zouden kunnen plaatsen. Op de drie deelgemeentes is de situatie totaal anders. In Wichelen is er momenteel de Belfius, maar die zal dus spoedig verdwijnen. In Schellebelle is er op het dorp de automaat van de Crelan. Zo lang de zelfstandige uitbaters er brood in zien zal dat ook zo blijven. Deelgemeente Serskamp heeft geen automaat meer ter beschikking. “Wij zijn dat al lang zo gewoon”, zei de burgemeester tijdens het debat daarover in de gemeenteraad. Goed om weten.

 

Zoek een centrale en veilige locatie

Het standpunt van N-VA Wichelen is dat de nieuwe ‘neutrale’ automaat het best in de Bruinbeke kan geplaatst worden. Met de kapel van de Bruinbeke of de zaal Roggeman heeft de gemeente er een paar eigendommen in een ‘veilige’ omgeving, op een zeer centrale plaats in de gemeente, niet te ver van Serskamp noch van Wichelen, en ook dichtbij voor Schellebelle mocht het zelfstandig kantoor op het dorp er stoppen te bestaan. Inmiddels hoop ik samen met u dat de twee automaten die onze gemeente nog rijk is nog een tijdje mogen bestaan. Ook al zijn ze beiden nu al (te) druk bezet, en ook al is er (te) regelmatig een dag dat de biljettenverdeler leeg staat, alles zal beter zijn dan wat de grootbanken in gedachten hebben. Neemt u dat van mij, voormalig manager bij een grootbank, gerust aan.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is