Elke verdwenen fiets is er een te veel

Op 11 juni 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Veiligheid

Vorig jaar werden vier aangiftes gedaan van fietsdiefstallen uit de fietsenstalling aan het station van Wichelen. Deze cijfers verkreeg gemeenteraadslid Evi Rasschaert tijdens de jongste gemeenteraad. “Ook deze maand werden opnieuw fietsen gestolen in Wichelen. Het station is een geliefkoosde plek voor fietsdieven. Er is dan ook geen camerabewaking aanwezig. Het is hoog tijd dat de NMBS haar verantwoordelijkheid neemt en op z’n minst camerabewaking voorziet,’ zegt Evi Rasschaert. 

Fietsdiefstallen blijven een ware plaag. Jaarlijks worden er in het hele land 30 000 tot 35 000 diefstallen gemeld, maar de politie schat dat slechts 35% van de fietsdiefstallen wordt gemeld. Het ware cijfer ligt dus vele malen hoger. Bepaalde locaties zijn vatbaarder voor fietsdiefstallen. Één daarvan is de stationsomgeving en de fietsenstalling van het station.  In Wichelen blijkt het probleem eveneens te bestaan. Zo werden in 2022 maar liefst 4 meldingen en aangiftes van gestolen fietsen uit de fietsenstalling van het station gedaan. Uit gegevens die Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) opvroeg bij de bevoegde minister blijkt eveneens dat de fietsenstalling van het station van Wichelen niet eens over camerabewaking beschikt. “Fietsdieven worden op geen enkele manier afgeschrikt om hun slag te slaan en ondertussen zijn de treinreizigers die hun fiets aan het station achterlaten de dupe,” zegt Evi Rasschaert. 

 

NMBS moet verantwoordelijkheid nemen 

“We worden langs alle kanten aangemoedigd om zoveel mogelijk de wagen thuis te laten en met de trein en de fiets te reizen. Dan moet men zijn of haar fiets ook in alle veiligheid kunnen achterlaten,” klinkt het bij gemeenteraadslid Evi Rasschaert. Zij roept het gemeentebestuur dan ook op om met de NMBS in overleg te treden om te zien welke maatregelen er kunnen genomen worden zodat het er veilig wordt om een fiets te stallen aan het station. 

“Vlamingen rijden meer dan ooit met de fiets. De opkomst van elektrische fietsen en de massale investeringen van de Vlaamse Regering in fietspaden en fietssnelwegen stimuleren dit nog meer. Het is dan ook van groot belang dat de NMBS haar fietsenstallingen beveiligd zoals het hoort. Enkel zo kan de modal shift bewerkstelligd worden,” zegt Kamerlid Tomas Roggeman. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is