'Het historisch dorpsplein van de toekomst' - een onvolledig plaatje!

Op 27 december 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, Mobiliteit en openbare werken, Veiligheid, Wonen en natuur

Iedereen zag inmiddels al de mooie (en dure) marketingplaatjes die ons lieten kennismaken met een nieuwe visie op het dorpsplein van Schellebelle. Het daarvoor door de gemeente Wichelen geëngageerde bureau betitelde ze als ‘het historisch dorpsplein van de toekomst’.

"Het oogt mooi en het is een bewonersvriendelijke en groene visie waarin wij ons zeker kunnen vinden", sprak N-VA-raadslid Karel De Jaeger op de jongste gemeenteraadszitting. Als geboren en getogen Schellebellenaar en actief bestuurslid van de lokale Heemkring kent hij het Dorp en zijn geschiedenis als geen ander, en onderschreef hij mee de noodzaak aan een goede langetermijnvisie die leefbaarheid, bereikbaarheid en esthetiek combineert.

Maar het nieuwe plaatje zoals het nu wordt voorgesteld, bevat één zwaar onvolledig luik, zei De Jaeger.  Iedereen die weet hoezeer dit dorp bruist, weet dat er op zeer regelmatige tijdstippen een enorme parkeerdruk is op het dorpsplein. Onze horeca is zeer goed gekend, er zijn zeer dikwijls tentoonstellingen, evenementen, eetfestijnen, toneelvoorstellingen, begrafenissen en nog veel meer die er plaats hebben en velen, ook van ver buiten de gemeente, willen daar uiteraard graag bij zijn.

Natuurlijk is het ook mij een doorn in het oog als al die mensen zich op het grasveld van het dorpsplein beginnen te parkeren, ging De Jaeger verder. Maar in de nieuwe visie wordt aan al die mensen die hier willen zijn geen enkel alternatief geboden. Het argument dat ze kunnen parkeren aan onze nieuwe begraafplaats houdt weinig steek. Die enkele parkeerplaatsen daar zijn misschien goed voor een paar wandelaars en fietsers, maar zijn absoluut geen oplossing voor de grote drukte die alle eerder vernoemde organisaties noodzaken.

Het voorgestelde plaatje zomaar goedkeuren, zou dan ook impliceren dat je bij elke organisatie op het dorp het parkeerprobleem gaat verleggen naar de Hekkergem, de Stationstraat, de Drabstraat en andere. Straten die (en dat zal elke Schellebellenaar u luid en duidelijk komen getuigen) nu al kreunen onder een teveel aan geparkeerde auto’s.

“Uw plaatje is weliswaar mooi, maar niet af”, sprak De Jaeger de burgemeester toe.  

Uit het wat bitsige en alweer langdradige antwoord kon worden opgemaakt dat er momenteel nog geen initiatieven noch onderhandelingen over alternatieve parkeergelegenheid aan de gang zijn. De N-VA-fractie besliste dan ook zich gezien de onvolledigheid te onthouden bij de stemming.

Dat de andere partijen naar goede gewoonte slaafs meestemden met de meerderheid hoeven we u als wakkere burger waarschijnlijk niet eens meer te vertellen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is